SIKÇA SORULAN SORULAR

PAYLAŞ:   

18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.) 

İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı 65 yaşını doldurduktan, 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir. 

Tam kan bağışında;
Erkekler 90 günde bir
Kadınlar 120 gün de bir kan bağışında bulunabilirler.

Aferez ve tam kan bağışı aralıkları hakkında detaylı bilgi için Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi 2016 (bkz. 73-74)

Yaklaşık 30-35 dakika. Süre boyunca zamanımızın çoğunu kayıt işlemleri, doktor muayenesi, kan bağışı ve ikram işlemleri almaktadır.
 

Farklı şartlar altında bu sorunun cevabı değişir. Kan bağışı süreci Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda gerçekleşmektedir. Her ilacın kullanım nedeni ve şekli için farklı karar verilir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için Kan Hizmet Birimimizdeki hekimimizden bilgi alabilirsiniz:
🌐 http://www.kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari/ 

Kan bağışının insan sağlığına tıbbi olarak kanıtlanmış yararı ya da zararı bulunmamaktadır. Bağışlanan 1 ünite kan bağışı ile 3 farklı ihtiyaç sahibinin tedavisine katkıda bulunur.

Ülke genelinde günlük ortalama 300 noktada kan bağışı gerçekleştirilmektedir.

Size en yakın kan bağışı merkezi, kan alma birimi ya da kan bağışı kampanyamızı görmek için lütfen tıklayınız.

Evet, kimlik bildirimi, Sağlık Bakanlığımız tarafından hazırlanan “Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi” kriterlerine göre zorunludur. Doldurulan formdaki bilgilerin teyidi için bu kimlik ibrazı gerekli olup, KVKK gereğince 3. Kişilerle paylaşılmamaktadır.

Sorgulama formunun içeriği Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. 
Kişi kan bağışı için başvurduğunda mutlaka sorgulama formundaki kişisel ve sağlıkla ilgili soruları eksiksiz cevaplandırmak ve bu formu bizzat onaylamak zorundadır. Sorulan sorular kan bağışımızın ve kanı alacak hasta sağlığı için büyük önem arz etmektedir.

Kan bağışı süreci Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda gerçekleşmektedir. Söz konusu ret süreçleri kan bağışçısı ve ihtiyaç sahibinin sağlığını korumak için özenle düşünülmüş ve tıbbi gerekçeleri olan durumlardır.

Kan bağışı işlemi sona erdiğinde iğnenin çıktığı noktaya bası yapmak gerekir. Bası erken kaldırıldığında cilt yüzeyi kapansa bile damar içerisinde sızmalar devam edebilir. Sağlık personelinin belirtiği süre boyunca kola bası uygulamak olası morlukları engelleyecektir.

Hayır. Kan bağışı işlemi boyunca kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Sizler için kullanılan malzemeler işlem sonunda yasal yükümlülüklere uygun şekilde imha edilirler. Bu süreç içerisinde herhangi bir hastalık bulaşması söz konusu değildir.

İş kanuna göre belirlenen ve çalışma saatleri dikkate alınarak düzenlenen ara dinlenme saatlerinde kan alımı işlemi gerçekleşmemektedir. Çalışma ve ara dinlenme saatlerine aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
🌐 https://www.kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari

Hastaların kan ihtiyaçları, tedavi gördükleri hastaneler tarafından Kızılay Bölge Kan Merkezlerine resmi talep ile iletilmektedir. Kan stoklarımız dahilinde talep edilen kan bileşenleri hastaların ihtiyaçlarını karşılamak üzere en hızlı şekilde hastanelere ulaştırılır.

Kan bağışında, organ bağışında olduğu gibi, alıcı ve vericilerin birbirini tanımaması esastır. Ayrıca bağışçı bilgileri kişisel verilerin korunması kanunu gereği koruma altındadır.

Kan bağışı süreci Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda gerçekleşmektedir. İlgili rehbere göre bağış ile ilgili verilerin üçüncü kişilerle paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kan Hizmet Birimlerimiz, nüfus yoğunluğuna, ilgili yerel idarenin izinlerine ve bulunduğu yerdeki kan ihtiyacına göre açılmaktadır.
Çalışma ve ara dinlenme saatlerine harita altında açılan listeden erişebilirsiniz.
https://www.kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari

Bu durumu oluşturan birkaç farklı sebep olabilir. Telefonununuz toplu SMS gönderimine kapalı olabilir veya operatör yoğunlukları sebebiyle kısa mesajlar iletilememiş olabilir. Merak etmeyin, bağışınız ihtiyaç sahibine ulaştığında bilgilendirme mesajı sizlere ulaşmasa dahi kan bileşenleriniz ihtiyaç sahibi hastalara mutlaka ulaşır.

Kızılay kan bankacılığı otomasyon sistemine 2006 yılı itibarıyla geçti. Bu tarihten itibaren yapılan kan bağışı başvurularının hepsi sistem üzerinde kayıtlı bulunuyor. 2006 öncesinde kan bağışlarına ait kan bağışı defteriniz mevcut ise, en yakın Kan Hizmet Birimine başvuru yapabilirsiniz.

Kızılay Mobil Kan Bağışı Uygulamamızı indirerek kan bağışı detaylarınıza ve kan grubu kartınıza ulaşabilirsiniz.

Kan bağışı mobil uygulaması için;
Link (Andorid): https://l24.im/74Sbv9
Link (IOS): https://l24.im/eVFXzWj

Kan bağışı basit bir işlemdir. Sıvı kaybına bağlı hafif veya geçici süreli etki yaşanabilir.

Hayır. Kızılay, kan bileşeni tedavisi için hasta veya hasta yakınlarından herhangi bir ücret talep etmez. Bu konuda sizden ücret talep ediliyorsa ilinizdeki İl Sağlık Müdürlüğü'ne şikâyet etmeniz gerekir.

Ülke kan bağışı ihtiyacıın %87'si Türk Kızılay tarafından toplanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı kan transfüzyonu yapan 1154 hastane vardır. Bu hastanelerin 1140 tanesinin tüm kan ihtiyacı Kızılay tarafından karşılanmakta olup kan bağışları hastane talepleri doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.

Geriye kalan 14 hastanenin geçici kan alımı yetkisi bulunmaktadır. Türk Kızılay, ülke kan ihtiyacının tamamını karşılayana kadar 14 hastane kendi kan ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Bu nedenle, kan ihtiyacı olması halinde bu hastaneler tarafından kan bağışçısı davet edilmektedir.

Türk Kızılay gönüllü kan bağışı toplama faaliyetlerini “Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi” doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda bağışlanan kanlara Hepatit B, Hepatit C, HIV, Sifilis, kan grubu testleri uygulanmaktadır. 
 
Yapılan bu testlerin sonuçlarında kanın kullanımına engel bir durum yoksa kan bağışı hastaların kullanımına sunulmakta, engel bir durum varsa bağışçıya bilgilendirme yapılmaktadır.

Kan bağışı gerçekleştiğinde ilgili kanın üzerinde bağışçı bilgileri ile eşleşen barkodlar yer almaktadır. Bağışçımızın kaydı yapılırken bu barkod numarası üzerinden yapılmaktadır. Bağışlanan kan bileşenlerine ayrılmakta, ihtiyaç durumuna göre hastanelere iletilmektedir. Hastaneye çıkış yapılmak üzere kan bileşeninin barkodu okutulduğunda bağışçımızın son bağışında ibraz ettiği cep telefonu numarasına bağışladıklarını kanın bir ihtiyaç sahibi tarafından kullanılmak üzere yola çıktığı bildiren bir SMS gönderilir. Ayrıca bağışçılarımızın doğum günlerinde de SMS gönderilmektedir. Bunun yanında gezici ekiplerde kan bağışında bulunan bağışçılarımıza aynı bölgeye tekrar kampanya düzenlendiğinde bilgilendirme amacıyla SMS gönderilmektedir.

Kampanya ve diğer gönderilen SMS’lerimizi almak istemeyen bağışçılarımızın başvuruları hangi kanal ile yaptıklarına bakılmaksızın isteği teyit edilerek Bilgi İşlem Birimi tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Hepatit A ve Hepatit E enfeksiyonu geçirenler tedavi sürecini tamamlanmasının ardından 12 ay geçtikten sonra kan bağışında bulunabilir.
Hepatit B ve C geçirenler ise tedavilerini tamamlamış olsalar dahi maalesef hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar.

Türk Kızılay, kan ve kan ürünleri teminini tamamen gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşımla gerçekleştirmektedir. Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi’ne uygun olarak gönüllü kan bağışını teşvik etmek amacıyla düzenli bağışçılarını bronz, gümüş ve altın adıyla verilen madalyalar ve plaket ile ödüllendirmektedir.
 
Bu ödüller, maddi bir değerden ziyade, bağışçıların gelecek nesillere bıraktıkları yüksek manevi değeri olan bir “hatıra ve onur” nişanı olarak verilmektedir.
 
Madalya ve plaketler hak edilen yılın bir sonraki senesinde 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü itibari ile Kan Bağışı Merkezlerimiz tarafından teslim edilmektedir.
 
10. Bağışta Bronz madalya,
25. Bağışta Gümüş madalya,
35. Bağışta Altın madalya,
45. Bağışta Plaket