Kan Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kan; geçmişten günümüze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak görülmüş, modern tıpta ise tek kaynağı insan olan yaşamsal bir ilaç olarak kabul görmektedir. Kan vücudumuzun tek sıvı dokudur. Kalbe gelen kan pompalanarak damarlar içinde yol alır.
Damarlarımızda bir nehir gibi dolaşan kanın görevleri;
Taşıma Görevi:
Oksijenin akciğerlere taşınması, hormonlar, vitaminler, proteinler, karbonhidratlar gibi hayati öneme sahip maddelerin doku ve hücrelere taşınmasında ve aynı zamanda karbondioksit gibi zararlı gazların vücuttan uzaklaştırılmasında görev yapar. Kan, taşıdığı hormonlar, vitaminler ve inorganik maddeler aracılığıyla hücreler ve organlar arasında iletişimi ve düzeni sağlar.
Savunma Görevi:
Kan içerdiği çeşitli hücrelerin yardımıyla vücudu yabancı maddelerin, mikroorganizmların ve toksinlerin etkisinden korur.
Pıhtılaşma Görevi:
Kan, damar yapısında herhangi bir açıklık, yaralanma ve diğer kanama durumlarında, içerdiği trombosit ve pıhtılaşma faktörleri ile tıkaç ouşturarak olası kanamaları engeller.
Normal bir insan vücudunda 5000-6000 mL(5-6 lt) kan bulunmaktadır. Ortalama vücut ağırlığının %8’ini oluşturur
Düzenleme Görevi:
Kan, hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için uygun ortamın oluşmasını sağlar. Bu amaçla kan, vücut sıvısının asit baz dengesinin düzenlenmesinde etkilidir. Vücut sıvısının düzenlenmesinde, hücre ve doku sıvılarının yoğunluklarının ve vücut ısısının sabit kalmasında görev alır.
Kan Yapısı:
- Alyuvarlar (Eritrositler)
- Akyuvarlar
- Kan pulcukları (Trombositler)
- Plazma