07/04/2018
Sağlık Bakanlığı ve Kızılay ortaklığında yürütülen TÜRKÖK Projesi’nin üçüncü yılı dolayısıyla “Hasta – Donör Buluşması Etkinliği” gerçekleştirildi. Proje kapsamında, donör olan ve doku uyumu gerçekleşip, kök hücre bağışında bulunan duyarlı vatandaşlar ile bağışta bulundukları ve yeniden hayata tutunmalarını sağladıkları hastalar bir araya gelip, duygularını paylaştı. Başkentteki basın mensupları da TÜRKÖK’ün 3’üncü kuruluş yıl dönümüne özel kan vererek gönüllü kök hücre bağışçısı oldu.
Ankara’da düzenlenen etkinliğe Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Nurettin Hafızoğlu, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Alper Cihan, Kızılay yetkilileri, hasta, bağışçı ve yakınları katıldı.
“TÜRKÖK, Kızılay'ın katkısıyla çok kısa sürede başarılı bir hikaye oluşturdu”
Sağlık hizmetlerinde iş yükünü sadece kamunun değil, kamuyla özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yüklenmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan Demircan, “150. yılına girmekte olan büyük sivil toplum kuruluşumuz Kızılay'ın katkısıyla TÜRKÖK Projesi, çok kısa sürede başarılı bir hikaye oluşturmuştur. 2015'te başlayan ve 3'üncü yılında olan bir proje, hedefini ikiye katlayarak yola devam ediyor. 5 yıllık projede hedef 250 bin donörken şu anda 300 bini geçiyor, 310 bin donörle yola devam ediyoruz. Ben inanıyorum ki bu süre içinde 500 bin hedefini de el birliğiyle aşacağız." ifadelerini kullandı.
“İnsanın en hayırlısı insana en yararlı olandır”
Sağlığa katkı veren kişilerin bir arada bulunmasının gelecek için umut verici olduğuna dikkati çeken Demircan, “TÜRKÖK'ten önce akraba dışı kemik iliği nakilleri konusunda yurt dışından temin edilen kök hücreler artık, Türkiye'den temin ediliyor. 2016'da ülkemizde yapılan akraba dışı nakillerde yüzde 40, 2017'de ise yüzde 50 noktasına gelindi. Yüzde 75'e ulaşmak önümüzdeki 2 yılın hedefi. İnşallah ondan sonra da yüzde 100'ü de aşacak noktaya geleceğiz. Bu konuda yatırımlar için ne ihtiyaç varsa bunları yapacağız." diye konuştu.
Etkinlikte sadece TÜRKÖK'ün 3’üncü yılının kutlanmadığını ve mevzuat gereği 2 yıl sonunda buluşmalarına izin verilen donör ile hastaların birbirlerini tanıma imkanı bulacaklarını belirten Demircan, “İnsanın en hayırlısı insana en yararlı olandır.” sözünü hatırlattı.
“TÜRKÖK 700’e yakın insanımızın hayatını kurtardı”
Üç yıl önce “Öne çık, hayat kurtar” dediklerini hatırlatan Kızılay Genel Başkanı Kınık da, “TÜRKÖK’le sessiz sedasız engin gönüllü 310 bin donör, bağışçı öne çıktı. 700'e yakın insanımızın hayatını kurtardı. 2 bini aşkın eşleşme oldu.” şeklinde konuştu.
Geçmişte kan ihtiyacı olduğunda hasta yakınlarından veya askerlerden bu kanların temin edildiğini belirten Kınık, “Bugün yılda yaklaşık 3 milyon ünite kan topluyoruz. Toplumda bu konudaki bilinç arttı. Bugün Türkiye'nin genelinde yaygınlaşmış 3 bine yakın Kızılay personeli, Türkiye'nin yaklaşık bin 300 hastanesine her sabah yaklaşık 9-10 bin ünite kan teslim ediyor.” dedi.
“Kan ürünleriyle alakalı olarak da milli kapasitemiz oluşuyor”
Kan ve kök hücre bağışı konusundaki başarılara yakında yenilerinin de geleceğini ifade eden Kınık, "Artık Türkiye'de kan ürünleriyle alakalı olarak da milli kapasitemiz oluşuyor. Plazma fraksinasyon yatırımlarımız başlıyor. Sağlık Bakanlığımızın liderliğinde, özel sektör, Kızılay, üniversitelerimiz bu konuyla alakalı çok ciddi bir yatırıma giriyorlar. Onun ötesinde dün literatürlerde okuduğumuz biyobankacılık gibi pek çok farklı şey ete kemiğe bürünüyor. Biz Kızılay olarak Bakanlığımızın yanında destekçisi olarak bulunuyoruz." ifadesinde bulundu.
“Şimdi birde kız kardeşimiz oldu”
18 yaşına kadar zamanının büyük bir çoğunluğunu hastanelerde geçiren Zeynep için kök hücre veren Özkan Altınışık, “Trombosit bağışı yaparken kök hücre bağışçısı olmayı da kabul ettim. 2016 yılında da Zeynep için nakil yapıldı. Biz üç erkek kardeştik, şimdi birde kız kardeşimiz oldu.” dedi.
8 aylıkken talasemi tanısı konan Eren için kök hücre veren bağışçı Emrah ise sadece bir adım öne çıkarak insandan hiçbir şey götürmeyecek olan kan vermenin yeterli olduğunu söyledi.
Nakil yapılacağını duyunca çok heyecanlandığını dile getiren Yiğit de “Hilal abla iyi ki var, beni çok mutlu etti.” diye konuştu.
“Canıma can katan abim olduğun için çok teşekkür ediyorum” diyen Sudenaz’ın, annesi de “TÜRKÖK umudumuzun bittiği yerde bizim umudumuz oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” dedi.
TÜRKÖK 3 Yaşında
TÜRKÖK Projesi, Türkiye’de hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için Kemik İliği Bankası oluşturulması, bu kapsamda gönüllü kök hücre bağışçılarının kazanılması, aferez merkezleri ve transplant merkezleri arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından 3 yıl önce hayata geçirildi.